Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Tanjan matkassa

keskiviikko 3. elokuuta 2016

Kesäpäivä Suomenlinnassa

Mitä voi tehdä Helsingissä lämpimänä aurinkoisena kesäpäivänä pienellä budjetilla? No lähteä vaikka Suomenlinnaan. Ja sinnehän pääsee joko HSL:n lautalla tai vesibussilla Kauppatorilta.



Aikaa saarella voi käyttää kävellen kiertelemiseen, käydä museoissa, nauttia kahviloiden antimia tai istuskella piknikillä. Opastettuja kävelykierroksia järjestetään myös.


linnoitus Helsinki

Mitäpä saarella sitten on nähtävää? Miten olisi jokin seuraavista?

KUNINKAANPORTTI

Helsinki Suomenlinna linnoitus

Kuninkaanportti sijaitsee Suomenlinnan eteläisimmällä saarella, Kustaanmiekan salmen edustalla ja on linnoituksen alkuperäinen päänsisäänkäynti. Se rakennettiin alunperin 1753-1754 paikalle johon kuningas Aadolf Fredrik ankkuroi aluksensa vuonna 1752 tullessaan katsastamaan miten linnoituksen rakennustyöt etenevät. Tästä syystä portti nimettiin Kuninkaanportiksi. Kuten kuvasta näkyy, restaurointityöt ovat jälleen käynnissä kesällä 2016.

RANTAKASARMI

Suomenlinna Helsinki

Helsinki Suomenlinna
Vaaleanpunaiseksi rapattu Rantakasarmi on linnoituksen venäläisellä kaudella rakennettu pääportti. Rantakasarmi hallitsee Suomenlinnan pohjoisrantaa, johon suurin osa saarella kävijöistä saapuu lautalla Kauppatorilta.

Holvattu, peltikattoinen kivikasarmi rakennettiin vuosina 1868–70. Se oli tarkoitettu rauhanaikaisessa käytössä 250 sotilaalle.

Osaa rakennuksesta käytettiin päävartiona, jossa oli arestikopit, pidätettyjen kopit ja huoneet vartijoille ja päivystävälle upseerille. Näiden lisäksi kasarmissa oli keittiö, miehistön majoitushuoneet ja käymälät.


SOTAVANKILEIRIN MUISTOPAIKKA

Muistomerkki Suomenlinna


Saaren synkästä ja surullisesta historiasta kertova sotavankileirin muistopaikka löytyy lauttarannasta lähdettäessä kulkemaan vasemmalle noin 100m tien oikealta puolelta.

Suomenlinnassa toimi sotavankileiri Suomen itsenäisyyden alkuaikana 14.4.1918–14.3.1919, tänä aikana sinne toimitettiin noin 10 000 punakaartilaista tai punaiseksi epäiltyä. Heistä noin joka kymmenes menehtyi nälkään tai sairauksiin. Vankileiri oli toimiessaan Suomen sisällissodan aikaisista leireistä toiseksi suurin, enimmillään leirillä oli noin 8000 vankia yhtäaikaa. Huonot hygieniaolot ja muonituksen epäonnistuminen altistivat vangit kulkutaudeille, keuhkokuume, vesikauhu ja espanjantauti tappoivat vankeja.

Vankien elämä saarella oli alkeellista ja ankeaa, ruokavarkauksia yrittäneet ammuttiin kuten myös pakoa yrittäneet. Vangit olivat sijoitettuina huonokuntoisiin kasarmeihin, joiden tilat olivat kylmiä ja kosteita, syöpäläisiä kuhisevia. Kuoleman koittaessa tieto kuolemasta ei aina kiirinyt omaisten tietoon ja suurin osa menehtyneistä vangeista haudatiin joukkohautaan Santahaminaan.

SUKELLUSVENE VESIKKO

Suomenlinnan sukellusvene





Vierailu sukellusveneen sisällä on elämys sekä lapsille että aikuisille. Pienissä ahtaissa tiloissa työskenteli noin 20 miestä useiden kymmenien metrien syvyydessä. Käynnistä tekee autenttisemman Vesikkoon rakennettu äänimaailma: kävijä kuulee moottoreiden käyntiäänet ja miehistön komennot sekä torpedohyökkäyksen äänet.


Sukellusvene CV-707 rakennettiin Turussa saksalaisten tilauksesta ja se valmistui vuonna 1933. Suomen valtio osti veneen 1936, jolloin se sai nimen Vesikko. Vesikko osallistui neljän muun suomalaisen sukellusveneen kanssa talvi- ja jatkosotaan. Sotien jälkeen Vesikko säästyi ainoana suomalaissukellusveneenä romutukselta. Mittavan entisöintityön jälkeen se avattiin yleisölle Sotamuseon näyttelykohteena Suomenlinnassa heinäkuussa 1973.

Jos sotahistoria ei ole lähellä sydäntäsi niin saarelta löytyy näkemistä myös nostalgianälkäisille.

LELUMUSEO

Suomenlinnan museot

Cafe Samovarbar

Suomenlinna Lelumuseo

Lelumuseo Suomenlinna

Lelumuseo sijaitsee ihanan romanttisessa pitsihuvilassa, jossa toimii myös Cafe Samovarbar. Museossa pääset tutustumaan leikkikaluihin 1800-luvulta 1960-luvulle asti. Kahvilan yhteydessä on myös pieni matkamuistomyymälä.

Aikaa saa kulumaan myös kävelemällä ympäri saarta ja nauttimalla näköaloista tai pulahtamalla uimaan. Piknikviltin levittämiseen löytyy useita paikkoja, mutta autathan omalta osaltasi pitämään Maailmanperintökohteen siinä kunnossa, että kehtaamme sitä esitellä myös ulkomaalaisille vierailijoille. Emme siis käyttäydy kuten tässä kuvassa!



Maailmanperintökohteet Suomenlinna





2 kommenttia:

  1. Tää on hyvä juttu, muistuttaa että lähelläkin on vaikka mitä kaunista! :) Mun pitää myöntää etten ole koskaan käynyt Suomenlinnassa.. Mä oon asunut täällä jo päälle vuoden, oh my! Pitää ottaa asiaksi vielä kun keliä riittää.

    Toooosi ikävää ruo roskaaminen! Inhottavaa että meillä on näin upea kohde missä vierailee paljon matkailijoita ja sitten roskataan sitä näin. Tai ylipäätänsä siis roskaaminen on ehdoton no no mutta tuossa se oiken kärjistyy. Voi rähmä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomenlinnassa kannattaa käydä ja vaikka ihan opastetulla kierroksella. Ootko nähnyt rantaa Hernesaaressa Löylyn ja Sedulan välissä? Aivan järkyttävän roskaista ja se on ensimmäinen paikka minkä ulkomaalaiset risteilymatkustajat Helsingissä näkevät :(

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...