Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Tanjan matkassa

lauantai 15. lokakuuta 2016

Risteilyaluksen kulissien takana

Sydney satama risteilyalus
Celebrity Solstice Sydneyn satamassa

Oletko koskaan miettinyt mitä risteilyaluksen matkustajien silmien ulottumattomissa tapahtuu? Kuinka isoa alusta ohjataan, missä henkilökunta viettää vapaa-aikaansa, miltä konehuoneessa näyttää? Näihin kysymyksiin saa vastauksia osallistumalla Behind the scenes- kierrokselle tai lukemalla eteenpäin.

Celebrity Cruisesin Solstice alus vetää sisälleen lähes 3000 matkustajaa, jos jokainen laivan vuodepaikka on täynnä ja tälläistä väkimäärää palvelemassa on noin 1500 henkilöä yli 70 eri maasta. Viime keväänä henkilökunnasta ei löytynyt yhtään suomalaista, mutta yksi ruotsalainen ja yksi virolainen kuitenkin laivalla oli. Henkilökunnalle laiva on sekä työpaikka että koti useamman kuukauden ajan, joten palveluja löytyy myös heille. Ruotsinlaivojen messit ja henkilökuntatilat ovat vuosien varrella tulleet itselle tutuiksi, joten oli mukavaa päästä kierrokselle hiukan isomman aluksen kulisseihin.

ankkuri risteilyalus
Ankkurikannella

Muutaman kerran risteilyn aikana järjestetään Behind the scenes-kierros ja tällä kierroksella pääset tutustumaan niihin harvemmin matkustajan näkemiin paikkoihin, komentosiltaan, ankkurikannelle, konehuoneeseen, henkilökunnan messiin ja kuntosaliin, kierroksella tulee tutuksi myös teatterin takatilat ja lopuksi tämä kaikki huipentuu maittavaan lounaaseen viineineen yhdessä laivan erikoisravintoloista. Ilmaista tälläinen kierros ei kuitenkaan ole, mutta kerran elämässään tuo hinta 150 Us$ kannattaa maksaa.
 
Celebrity Cruises
Staff Captain työn touhussa

 Kierros alkaa laivan aivoista eli komentosillalta. Koko laivan toiminnasta vastaa Kapteeni, jonka alaisuudessa työskentelee kansipuolella Staff Captain eli kakkoskippari (försti, yliperämies) ja lukuisia muita henkilöitä kuten Safety Officer, joka vastaa laivan turvallisuudesta sekä perämiehiä, joista suurimmalla osalla on merikapteenin koulutus. Komentosillalla on aina vähintään kaksi henkilöä paikalla, ollaan sitten satamassa tai merellä. Pääsääntöisesti ohjauksesta huolehtii autopilotti, mutta satamiin saavuttaessa ja sieltä lähtiessä Kapteeni ottaa komennon. Elokuvista tuttua isoa ruoria laivoilla ei enää näe, vaan ohjaus tapahtuu joystickillä.


Celebrity Solstice komentosilta

komentosilta

Jos olet kiinnostunut siitä kuinka tämän kokoluokan alusta ohjataan, suosittelen allaolevaa videota, jossa nykyään Celebrity Solsticen Staff Captainina työskentelevä Ilias Stefanatos kertoo asiasta. Pahoittelen huonoa äänenlaatua, mutta parempaa videota en tähän hätään löytänyt.



Laivan kakkoskerroksesta löytyy I-95 Highway, joka on henkilökunnan pääväylä. Nimensä tämä välillä hyvinkin ruuhkainen käytävä on saanut nimensä Floridasta New Yorkiin menevän moottoritien mukaan. Käytävän varrelta löytyy paljon tärkeitä tiloja, siellä valmistellaan keittiöille menevät elintarvikkeet ja näitä valmistelutiloja löytyy neljä, lihalle, kalalle, siipikarjalle ja kasviksille omansa. Näissä valmistelutehtävissä työskentelee noin parikymmentä henkeä. Ja luonnollisesti myös varastotiloja löytyy kansilta 1 ja 2. Laivan viinavarasto oli muute näkemisen arvoinen paikka entisen baarityöntekijän silmiin.


yksi monista varastoista 

Viinavaraston herkkuja

Käytävän varrella on myös päälliköiden toimistoja, ilmoitustaulut ja messi.  Jokaisella henkilökuntaan kuuluvalla on niinsanottu turvanumero ja sitä vastaava tehtävä turvallisuusorganisaatiossa. Oman tehtävänsä henkilökunta löytää oheisesta taulusta. Ja toisesta ilmoitustaulusta taas selviää sen oman tehtävän mukaiset harjoitukset. Matkustajien ja henkilökunnan turvallisuus on todella tärkeä ja kansainväliset säädökset määrittelevät miten usein ja kuinka harjoituksia tulee matkustaja-aluksilla järjestää. Yleensä harjoitukset sattuvat maissaolopäiville, muttei ole poikkeuksellista nähdä esim evakuointiharjoitusta.


Messi Solstice-luokan aluksilla on hieman erilaisempi kuin mitä muilla aluksilla, siellä ei ole erillistä tilaa päällystölle eikä esimiehille, vaan kaikki syövät samassa tilassa. Tällä systeemillä henkilökunta tutustuu toisiinsa paremmin. (No, päällystö kyllä yleensä söi meripäivinä lounaansa pääravintolan suljettuna olleessa alakerrassa eräässä tietyssä ikkunapöydässä...) Messissä on kolme linjastoa ja kokit yrittävät ottaa huomioon monikansallisen henkilökunnan ja tarjota heille tuttuja kotoisia makuja. Tarjolla on myös pizzaa, pastaa, salaattia ja vegaaneille sopivaa ruokaa. Tämän lisäksi henkilökunnalle löytyy pelihuone, pari baaria, tupakointitilat, grillauspaikka ulkokannella, connexions lounge missä tarjoutuu mahdollisuus netissä surffailuun, hierontatuoleja, kirjasto ja kuntosali, mikä tuntui olevan hyvin suosittu.

risteilyaluksen messi

risteilyaluksen messi

pelihuone
Henkilökunnan pelihuone

Henkilökunnan hyttejä löytyy kansilta 1,2,3 ja 6. Niitä on sekä yhden että kahden hengen ja hytin koko ja sijainti riippuu siitä, missä työtehtävässä aluksella olet. Koska hytit ovat henkilökunnan koti, niihin emme luonnollisestikaan päässeet tutustumaan. Päällystö majoittuu yläkansilla mahdollisimman lähellä työpistettään, eli komentosiltaa, joka sijaitsee kannella 10.

Celebrity Solstice henkilökunnan tilat

Jos komentosilta on laivan aivot, niin sydän löytyy konehuoneesta. Siellä jöötä pitää konepäällikkö. Celebrity Solsticella laivaa liikuttaa 4 kpl Wärtsilän Suomessa valmistettuja moottoreita, joiden toimintaa valvotaan konevalvomosta. Sielläkin on koko ajan vähintään kaksi henkilöä töissä ja yhden tehtävänä on kirjata ylös arvoja. Koneosasto on vastuussa siitä, että laivalla on sähköä, vessat ja suihkut toimivat ja tietysti jätevesi putsataan sekä roskahuollosta ja hätätilanteissa laivan palokunnan väki tulee täältä. Konepuolella on töissä kaikenkaikkiaan 70 henkilöä.

Celebrity Solstice engine room
Laivaan elämää tuo 4kpl Wärtsilän moottoreita

Konevalvomo

Konevalvomossa pidetään luvuista tarkkaa kirjaa

Laivan ruokahuollosta eli meistä nälkäisistä matkustajista pitää huolen keittiöosasto. Matkustajien ruokkimista varten laivalla on 7 keittiötä. Pääkeittiö sijaitsee kannella 3 pääravintolan takana. Samanlainen keittiö on myös kannella 4, mutta se poikkeaa edellisestä siten, että siellä työskennellään 24/7. Näissä kahdessa keittiössä työskentelee 166 kokkia. Erityisruokavalioille on ihan oma keittiönsä ja tätä varten on myös erikseen koulutettu henkilökunta.
Silmiinpistävintä keittiöissä on pitkät linjastot, joista tarjoiluhenkilökunta hakee annokset.

Uskokaa tai älkää mutta laivalla valmistetaan vuorokauden aikana 16 000 ruoka-annosta! Äkkiä laskettuna sehän on noin 6,5 annosta per henkilö per vrk.


risteilyalus keittiö
Sherin, lähestulkoon taikuri ja maailman parhaiden jälkkäreiden tekijä :)

Erityisruokavalioiden keittiö

Annoskortit, joista selviää jokaisen annoksen ainekset ja valmistus

jälkiruokakeittiö

Ja jos numerot kiinnostaa niin pariviikkoisen risteilyn aikana laivalla kuluu 15 000 kananmunaa, 19 000 teepussia, 10 000kg naudanlihaa ja noin 35 000 litraa olutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...