Maaruskaa Saanalla syyskuun puolivälissä |
Tänä syksynä
kosteasta kesästä huolimatta Lapin matkailijoiden silmiä on hivellyt upea
ruska. Reilu kolmekymmentä vuotta olen
haaveillut jonain päivänä käyväni Saana-tunturilla ja vihdoinkin siihen
tarjoutui mahdollisuus. Melkein 600km autossa istumista oli tiedossa eräälle
syksyiselle keskiviikolle ja jälkeenpäin ajateltuna se oli sen arvoista.
Ruska alkaa kun
päivänvalo alkaa vähentymään ja ilman lämpötila kylmenemään, jolloin kasvien
yhteyttäminen loppuu. Tällöin lehtivihreä alkaa hajoamaan ja lehtien sisältämät
väriaineet (oranssinpunaiset karotenoidit ja keltaiset ksantofyllit) pääsevät
näkyviin. Lapissa paikalliset ihmiset
ovat oppineet ennustamaan ruskan ajankohdan ja ensi vuonna ruskan pitäisi olla
parhaimmillaan Käsivarren alueella 14.9 klo 12. (Huom! En ota vastuuta tästä!)
Maaruskan huippu saattaa olla muutama päivä aikaisemmin. Upeimmat värit Lapissa
tulevat ehdottomasti vaivaiskoivuun ja mustikkaan, juolukkaan sekä
riekonmarjaan.
Saana kohoaa
Kilpisjärven kylän tuntumassa 1029 metrin korkeuteen ja tunturin näkee ja
tunnistaa jo ennen Kilpisjärveä etelästä päin saavuttaessa. Kilpisjärven
retkeilykeskuksen pihasta lähtee kohti huippua neljän kilometrin mittainen
reitti, joka alkumatkasta on kevyesti nousevaa pitkospuista polkua. Noin
kilometrin jälkeen koittaakin se hetki, jolloin tulee mieleen kääntyä takaisin
kohti retkeilykeskusta, nimittäin Suomen pisimmät portaat. Kohti huippua pääsee
lähestymään 740 porrasta pitkin, mutta kiipeäminen ei lopu vielä
portaiden yläpäässä. Itseltäni tähän neljän kilometrin kiipeämiseen huipulle meni reumasta kärsivillä jaloilla ja usean juoma/hengähdys/valokuvaustauon takia noin 2 ja puoli tuntia. Ei järin kova matkavauhti, mutta Lapin poluilla harva pääsee samanlaisiin nopeuksiin, kuin kaupungin pururadoilla kävellessä.
Huipulla olevaan vieraskirjaan nimen rustaamisen jälkeen voikin katsella kelloa, pilviä ja miettiä meneekö alas samaa reittiä kuin tulikin vai haluaako kiertää Sallan Sallajärven päivätuvan kautta takaisin Retkeilykeskukselle. Valitsin jälkimmäisen reitin ja matkaa tälle koko kierrokselle kertyi noin 16km johon taukojen kanssa sai tuhlattua noin kuutisen tuntia. Tunturia kiertäessä vastaan ei juurikaan ihmisiä tullut, poroja sitäkin enemmän. Matkapuhelinverkot ovat alueella huonot, vaikka tukiasema tunturin huipulta löytyykin. Tästä syystä suosittelen lähtemään joko kaverin kanssa tai siten, että joku tietää minne menet ja monelta tulet takaisin.
Tämän postauksen ensimmäinen kuva on otettu Saanan huipun eteläpuoliselta rinteeltä matkalla kohti Retkeilykeskusta. Ja täällä oli myös koko pariviikkoisen reissuni paras maaruska. Samainen kuva muuten päätyi Ylen katsojien sääkuviin, se näytettiin kahdesti kuuden uutisissa ja kerran puoli yhdeksän lähetyksessä :DNäkymä Saanan portaiden juuresta Pikku-Mallalle |
Huipulla olevaan vieraskirjaan nimen rustaamisen jälkeen voikin katsella kelloa, pilviä ja miettiä meneekö alas samaa reittiä kuin tulikin vai haluaako kiertää Sallan Sallajärven päivätuvan kautta takaisin Retkeilykeskukselle. Valitsin jälkimmäisen reitin ja matkaa tälle koko kierrokselle kertyi noin 16km johon taukojen kanssa sai tuhlattua noin kuutisen tuntia. Tunturia kiertäessä vastaan ei juurikaan ihmisiä tullut, poroja sitäkin enemmän. Matkapuhelinverkot ovat alueella huonot, vaikka tukiasema tunturin huipulta löytyykin. Tästä syystä suosittelen lähtemään joko kaverin kanssa tai siten, että joku tietää minne menet ja monelta tulet takaisin.
Pariviikkoisen loman aikana tuli kierrettyä muitakin tuntureita. Ylläksen Kesänkijärven rannassa uteliaat kuukkelit saattavat napata nälkäisen kulkijan eväät, joten vahdithan munkkiasi. Energiaa tulet tarvitsemaan, jos Pirunkurun kiipeäminen on haaveissa.
Pirunkurun kivikkoa |
Rohkea kulkijan kaveri, Kuukkeli |
Ja kuten Lapissa on tapana, onnistuneen huiputuksen jälkeen on aika ottaa näkäräiset. Ensi vuoden ruskaa odotellessa.
Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogi, Travellover ja Muru Mou -matkablogi.
Kiitos ennustustuksesta, pistän kalenteriin! :D
VastaaPoistaEt sitten suutu, jos se ei osu kohdalleen :)
PoistaUpeita kuvia! :) Oon täällä Espanjassa ihan nostalgisoinut Suomen syksyä ja juuri upeita ruskan värejä, se harmaa ja sateinen todellisuus syksystä on ehtinyt jo unohtua :D Ehdottomasti täytyy joku päivä suunnata Lappiin, en ole siellä juurikaan käynyt!
VastaaPoistaTänä vuonna ei ole ollut harmaata eikä sateista :D Ja ehdottomasti Lappiin, käsivarressa on niin upeat maisemat ettei niitä voi sanoin kuvailla. Onneksi kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.
PoistaKuksat ja Lappi! Missähän meidän moiset mahtavat olla, jos ovat jäljellä ... aikoinaan tuli käytyä Lapissa aika usein asiakkaiden kanssa ja jokaiselta reissulta kulkeutui kotiin yksi moinen.
VastaaPoistaToivottavasti löytyvät eivätkä ole kuivuneet halki. Mun kukkat on varastossa eikä ne olleet edes mukana viime reissulla, kuvassa kaverin snapsikokoiset :D
PoistaVau, aika hienoa, että kuvasi on päässyt uutisiin saakka! Upea kuva se onkin :)
VastaaPoistaOih, ihana Lappi! Hienoa että myös sinä pääsit fiilistelemään ruskaa sinne :) Kuinka pitkä reissu tuli tehtyä kaiken kaikkiaan? Ja vähänkö kiva tieto tuo sääkuva, onnea! :D
VastaaPoistaRuska on syksyn parasta antia, ja tänä syksynä siitä saikin nauttia oikein kunnolla upeiden auringonnousujen ja -laskujen lisäksi. Ja onnittelut kuvasi pääsystä uutisten sääkuvaksi - hieno otos olikin!
VastaaPoistaKaunis Lappi, viime viikonloppuhan siellä tuli vietettyä. Minäkin tähtään kunnon vaellusreissulle, toivottavasti jo ensi kerralla. Kuvat muuten näkyy aika pienenä (vai onko mulla vika selaimessa tai jotain?), olisi kiva nähdä kauniita ruskakuvia isompanakin. :)
VastaaPoistaHienoja kuvia & kivoja konkreettisia kommentteja. Katsotaanpa samalla miten eri blogit keskustelevat keskenään, blogger-pohja ei kovin mielellään halua jakaa wordpress- käyttäjän kommentteja.
VastaaPoistaEsittelytekstiisi viitaten et ehkä yöpynyt teltassa tai autiotuvissa reissusi aikana, joten tässä on hyviä vinkkejä päivä-vaelluksille!
Hienoja kuvia ja hyviä vinkkejä! Toivottavasti näitä viestejä ei tule tänne roppakaupalla, jostain syystä blogger- alusta ei helposti suostu julkaisemaan wordpress-bloggaajan kommentteja?
VastaaPoistaEsittelytekstiisi viitaten, et ehkä yöpynyt teltassa tai autiomajoissa, joten tästä löytyy hyviä vinkkejä päivävaelluksille!
Kuksa on mun suosikkikuppini ja kulkee usein mukana retkillä. Lapin ruskaretki on muuten itselläni edelleenkin tekemättä, ellei Kuusamoa sitten jo lasketa Lapiksi. Oli se niin sanottua "oikeaa Lappia" tai ei, upeat ovat ruskamaisemat Kuusamossakin.
VastaaPoistaEn ole koskaan käynyt ruskan aikaan Lapissa, mutta ensi vuonna voisi siis mennä 14.9 :-) Kiinnostusta nimittäin olisi nähdä väriloisto omin silmin ja tehdä samalla päivävaelluksia.
VastaaPoistaKuin näin otsikon Lapista, odotin vain, onko jossain poroja. Ja olihan siellä. Haluaisin niin nähdä poron! Minua ruskaretki ei niinkään puhuttele, mutta tykkylumiset puut! Ne ja porot. Joskus vielä!
VastaaPoista