Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Tanjan matkassa

perjantai 15. heinäkuuta 2016

Blue Mountains Australia


Blue Mountaisin Unescon maailmaperintölistaan kuuluva vuoristoalue sijaitsee noin 120 kilometrin päässä Sydneystä ja vuokra-autolla sinne hurauttaa vajaassa parissa tunnissa moottoritietä pitkin. Nimensä alue on saanut sinisestä usvasta, jonka uskotaan johtuvan alueella kasvavien eukalyptuspuiden erittämästä eukalyptusöljystä.

Alueelle saavuttaessa ajellaan muutaman pikkukylän läpi ja eksymisen vaaraa ei ole, sen verran tiheästi tienvarressa opasteita on vaikkei navigaattoria käyttäisikään. Perinteisellä tiekartallakin löytää perille, kunhan ensin selviää ulos Sydneyn vilkkaasta keskustasta.


Kolme sisarusta
Kolme sisarusta on alueen tunnetuin ja upein nähtävyys. Ne sijaitsevat lähellä Katoomban kaupunkia ja houkuttelevat vuosittain miljoonia kävijöitä. Kolme sisarusta on oikeasti epätavallinen kivimuodostelma, joiden kerrotaan syntyneen Aboriginaalien legendojen mukaan kolmen sisaruksen muuttuessa kiveksi. Tämä kalliomuodostelma vaihtaa väriään päivänvalon ja vuodenajan mukaan, iltaisin noin kello 11 syttyvät alueelle kohdevalot, jotka saavat kivipaasit näyttämään upeilta tummaa yötaivasta vasten. Kivipaasien korkeudet ovat 922m, 918m ja 906m joten nämä sisarukset ovat todella korkeita.
 
”Kauan sitten elivät kolme sisarta Meehni, Wimlah ja Gunnedoo yhdessä isänsä noitatohtori Tyawanin kanssa Sinisillä vuorilla. He olivat onnellisia, mutta pelkäsivät kovasti karmeaa petoa bunyipia, joka asui lähellä syvässä luolassa. Suojatakseen tyttäriään isä jätti heidät poissa ollessaan korkealle kallioulokkeelle.
Eräänä päivänä Tyawan heilautettuaan kättään tyttärilleen hän laskeutui alas laaksoon. Silloin suuri tuhatjalkainen ilmestyi kallioulokkeelle ja säikäytti Meehnin niin, että tyttö heitti kivellä otusta. Kivi vieri kuitenkin yli reunan ja aiheutti kohisevan vyöryn.
Eläimet hiljenivät yllättäen. Kallio halkesi ja tytöt jäivät eristyksiin kapealle harjanteelle. Alhaalla jylisi ja kaikki olennot alkoivat huutaa: ’Nopeasti pois, bunyip on tulossa.’
Pelästyneet tytöt takertuivat toisiinsa. Vihainen bunyip, huomattuaan sisarukset korkealla kapealla harjanteella, syöksyi pelottavasti heitä kohti.
Laaksossa Tyawan oli kuullut metelin ja katsoessaan ylös hän totesi, että bunyip oli saavuttamaisillaan tytöt. Noitatohtori osoitti hädissään taikaluullaan tyttäriään ja muutti heidät kiviksi. Sisarukset olisivat turvassa kunnes bunyip poistuisi ja Tywan voisi palauttaa kiviksi jähmettyneet tyttärensä jälleen ihmisiksi.
Bunyip raivostui kuitenkin vielä enemmän  ja rupesi jahtaamaan Tyawania. Paetessaan Tyawan joutui ansaan kalliolle, jotta hän ei pystynyt kiipeämään eikä kiertämään. Niin noitatohtori muutti itsensä lyyralinnuksi ja katosi pieneen luolaan. Mutta voi kauhistus, vaikka hän oli turvassa, oli taikaluu kadonnut. Kun bunyip palasi kotiinsa, Tyawan pujahti luolasta etsiäkseen taikaluuta. Hän etsii sitä yhä tänä päivänä….”
Iiris Lappalainen, Suomen Luonto 9/94

Toinen taru taas kertoo tyttöjen rakkaudesta naapuriheimon kolmea salskeaa miestä kohtaa, mutta sen aikaisten heimolakien mukaan avioliitto ei ollut mahdollinen. Veljekset eivät tätä lakia hyväksyneet ja siksipä he päättivät hyökätä naapuriheimoon ja kaapata tytöt. Koska tyttöjen henki oli oman heimon mielestä vaarassa, Katoombalainen noitatohtori otti oikeuden muuttaa tytöt kivipatsaiksi heitä suojellakseen. Taistelun melskeissä kuitenkin noitatohtori sai surmansa ja kukaan muu ei osannut hänen loitsuaan purkaa joten siitä lähtien tytöt ovat vartioineet laaksoa kivipatsaina.

Kumpiko näistä tarinoista on tosi, sen saat ihan itse päättää.


 Alueella kulkee myös lukuisia luontopolkuja ja vaellusreittejä, joista osa on tehty myös liikuntarajoitteisia ajatellen. Paikkapaikoin kuitenkin löytyy hyvinkin jyrkkiä portaita, jotka sateen jälkeen saattavat olla hyvinkin liukkaita. Ohjeelliset matka-ajat ja etäisyydet pystyy tarkistamaan tauluista, mutta reippaana tyttönä kävelin nuo muutamat reitit huomattavasti nopeammin kuin mitä tauluihin merkitty aika oli. Kolmen sisaruksen yhteen kivimuodostelmaan pääsee myös kävellen sisään, kannattaa käydä katsomassa jos ei pode ahtaanpaikan kammoa. Liikkeellä saattaa olla muitakin ;) Matkan varrella näkyy upeita vesiputouksia, papukaijoja ja hyvällä tuurilla jokunen liskokin saattaa näköpiiriin ilmestyä.
Scenic world


Korkeanpaikankammoisillekin löytyy mukava vierailupaikka alueelta, Scenic World. Täällä pääset näkemään kansallispuistoa yläilmoista cablewayn tai skywayn kyydissä, vanhalla malmijunan raiteilla railwaylla tai kävellen walkwaylla. Kokopäivän lippu keväällä 2016 maksoi alueelle 39Au$. Olimme paikalla pari tuntia ennen sulkemisaikaa ja ehdimme käydä hyvällä suunnittelulla kaikki kolme ajelua läpi, pisin jonotus oli tuona päivänä skywayhyn, mutta alle vartin jonotuksella siitäkin selvittiin.
Vaikka keli näyttikin aurinkoiselta ja lämpimältä niin lämpömittari kipusi vain +15 asteeseen, vaikka maaliskuun puoliväliä elettiin (paikallisille syksyä!). Samaisella reissulla koin myös kaikkien aikojen huhtikuun lämpöennätyksen Sydneyssä, 38,1 astetta :)

Alla vähän tunnelmia cablewayn kyydistä...


14 kommenttia:

 1. Tällaiset luontokappaleiden taakse kehitellyt tarut ovat kyllä mahtavia. Ja kuka tietää vaikka olisivat tottakin! ;) Kaunis paikka, jonka voisi kyllä mieluusti tsekata jos ja kun Australiaan joskus tie vie.

  VastaaPoista
 2. Onpa tyttärillä ollut karu kohtalo :D Aika mahtavia taruja! En toki itse halua välttämättä tietää, jos ovat oikeasti totta. ;)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoisia tarinoita, mä veikkaan jälkimmäisen olevan enemmän totta :D Ja upeita maisemia! Australiaan pitäisi päästä pian uudestaan...

  VastaaPoista
 4. Kansantarut on aina mahtavia! Ne tuo kyllä aina pientä lisää paikkaan kuin paikkaan. En ollut tuosta kohteesta tainnut koskaan kuulla, mutta tuo on kyllä sellainen paikka, mitä lähtisin ehdottomasti kutsumaan, jos tuonne nurkille osun. Tykkään vuorista, huikeista maisemista ja patikoinnista. Uusi-Seelanti on nyt lähivuosina suunnitelmissa valloittaa, mutta ehkä sen jälkeen olisi Australian aika :)

  VastaaPoista
 5. Upea paikka, ihania vesiputouksia ja maisemia! Ei ihme, että paikka on Unescon maailmanperintöluettelossa. Onneks tollasia paikkoja avataan yleisölle, mutta kuitenkin samalla osataan ja ymmärretään suojella niin, ettei luonto pääse vahingoittumaan.

  VastaaPoista
 6. Blue Mountains on todella kaunis paikka. Kävin ekaa kertaa Australiassa heinäkuussa 2009, jolloin olin siellä kuukauden kielimatkalla. Käytiin ryhmän kanssa tuolla ja yövyttiin myös Katoombassa. Toisen kerran kävin Ausseissa heinäkuussa 2014, silloin ei harmiksi ollut aikaa Blue Mountainsille. Mielelläni menisin käymään tuolla uudestaan :)

  VastaaPoista
 7. Mehän ei tänne Sydneyssä ollessa sitten menty kun ei vaan jaksettu. :) Ajateltiin että onhan noita vuoria nyt tullu nähtyä kun pohjalla oli Himalaja ja Uusi-Seelanti.

  Näyttää kyllä tosi mukavalta paikalta, ja se mikä Ausseissa on hauskaa on tietysti se, että kaikkiin paikkoihin on tehty esteetön pääsy. Ei nyt voi sanoa että olisi suurenmoinen trekkikokemus, mutta hyvä pääsy kaikille erityisryhmillekin! :)

  Ausseissa yleensä vähän tuppaa toi villi luonto jännittämään, se kun voi olla aika hasardipitoinenkin.

  VastaaPoista
 8. Onpas ihanat tarinat taustalla, joista en ole ennen kuullutkaan! Harmittaa kun ei viime Australian reissulla ehditty tuonne vaikka mieli olisi tehnyt. Seuraavan kerran taas olemme toukokuussa mutta suuntaamme suoraan pohjoiseen lämpimämpään, Sydneyssä on kuitenkin pakko fiilistellä reissun viimeinen yö<3

  VastaaPoista
 9. Hienoja taruja. Muutenkin taas kerran ei ihme että unescon listalla. Hienot ovat maisemat.

  VastaaPoista
 10. Meillä kävi hyvä tuuri näiden kanssa sikäli, että kun ensin aamupäivällä saavuimme paikalle, niin usva peitti lähes koko näkyvyyden, mutta sitten kuitenkin noin ½ tunnin päästä näkymä aukeni! Olisi ollut ankeaa käydä tuolla ilman että sisaruksia olisi nähnyt.

  VastaaPoista
 11. Tuo on kyllä ihan mielettömän kaunis paikka. Käytiin ohikulkumatkalla vuosia sitten. Meillä ei kyllä paljon siellä ollut aikaa, joten mielellään lähtisin uudestaan. Varmaan lähdetäänkin, kun ei se niin kaukana täältä ole. Ja tuo Three Sistersin tarina on kyllä kiehtova :)

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoinen paikka, sisarusten korkeuden tajuaa varmaan vasta livenä paikan päällä. Australiassa on kyllä vaikka mitä!

  VastaaPoista
 13. Korviahuumaava pulina ja pölpötys vaunussa. Eukalyptushuurut tuntuvat sellaisilta, että niiden ympäröimänä haluaisi viettää enemmänkin aikaa, paitsi silloin, kun joku sytyttää tulitikun. Mielellään varmaan etsisi rauhallisen paikan tuolta, jossa kuuntelisi tipitystä.

  VastaaPoista
 14. Tällaiset tarinat luontoihmeiden takana on kyllä kiehtovia. Ja maisematkin ovat vallan upeita. Australia on kyllä huimaavan hieno kohde - sinne(kin) on joskus päästävä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...