Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Tanjan matkassa

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Bora Bora - oliko todellisuus jotain muuta kuin paratiisisaari?

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla


Flickr


 Kaikkihan meistä on nähneet upeita kuvia Bora Boralta, joissa turkoosi vesi kutsuu snorklaajia ja palmut huojuvat autioilla valkoisilla rannoilla? Tälläiseen paikkaan minäkin kuvittelin saapuvani huhtikuussa 2016 kun risteilyn yhtenä pysähdyspaikkana oli Bora Bora. Mutta muutama päivä ennen saapumistamme sääennusteet alkoivat näyttämään pahoille, ainoalle päivälleni saarella oli luvattu rankkasadetta, kovaa tuulta ja ukonilmaa ja näistä kaikkia muuta paitsi jälkimmäistä sitten saimmekin niskaamme.

Flickr
Risteilyissä on muutama huono puoli ja tämä on yksi niistä, jos kauan odottamassasi kohteessa ollaan vaan yksi päivä ja silloin sään takia joutuu peruuttamaan paljon odotetun retken.

Bora Bora rainy day

Bora Bora risteily blogi

Bora Bora risteily

Bora Bora blogi vesisade

Tällä kertaa jouduin siis perumaan kauan odottamani laguuniretken, johon olisi kuulunut snorklausta, bbq-lounas rannalla ja jeeppisafari. Saaren vuoristoteitä oli suljettu rankkasateiden aiheuttamien maanvyöryjen takia ja kovan tuulen takia uiminen oli lähes mahdotonta. Ja kukapa olisi halunnut syödä lounasta sateessa rannalla.

 

matkailu blogi risteily Bora Bora

Bora Bora on atollisaari, joka sijaitsee Tyynessä valtameressä noin 270km Tahitilta luoteeseen.Pientä saarta ympäröi laguuni ja koralliriutta. Bora Boran ja sen riutan pienten saarten pinta-ala on vain 29,3 neliökilometriä ja jotain käsitystä saaren pienuudesta saa siitä, että sen kiertää kaatosateessa skootterilla noin 40 minuutissa. Pääsaari on pituudeltaan yhdeksän kilometriä ja leveimmältä kohdaltaan 4km. Saaren keskella kokoavat vuoret hallitsevat saaren maisemia, mutta saaren ympäri kulkevalla tiellä on vain yksi ylä- ja yksi alamäki.

Bora Bora risteily sää


Bora Boran nimen historia juontaa juurensa pitkälle, ennen eurooppalaisten saapumista saari tunnettiin nimellä Vavau tai Mai Te Pora. Nimi tarkoitti pimeydestä noussutta tai jumalien luomaa, koska legendan mukaan saari oli ensimmäinen joka alueella nousi merestä. Ensimmäiset asukkaat ovat saarelle tulleet 800-luvulla ja James Cook laivastoineen saapui saarelle 1769. Vuodesta 1842 saari on ollut Ranskan hallinnassa.

Bora Bora risteily sää sade myrsky


Toisen maailmansodan aikana, Pearl Harborin pommitusten jälkeen saari oli Yhdysvaltain tukikohtana useam vuoden ajan ja Yhdysvaltain sotilaita saarelaiset saavat kiittää tie- ja vesijohtoverkostostaan. 
Bora Bora paratiisi

Turismi saarella sai alkunsa 1960-luvun lopussa, jolloin saaren ensimmäinen hotelli rakennettiin. Nykyään saari on erityisesti häämatkalaisten suosiossa ja heistä suurin osa majoittuu meren päälle rakennetuissa bungaloweissa. Ranska on saaren virallinen kieli, englantia ymmärretään ja puhutaan. Valuttana on Ranskan polynesian frangi, mutta jenkkidollarit ovat myös hyväksyttyä valuuttaa. Euroja saarella ei oteta vastaan.  Suurin "kaupunki" on Vaipete ja saarella asuu vakituisesti noin 9000 ihmistä.

Bora Bora Celebrity Solstice

Bora Bora pareo


Mitäkö saarella sitten voi sateisena päivänä tehdä, kun uiminen ja snorklaaminen on mahdotonta myrskyävän meren takia. Hääparit viihtyvät varmasti bungaloweissaan ja voihan aikaa viettää myös saaren kuuluisimmassa ravintolassa, Bloody Maryssa juomassa talon nimikkodrinkkiä (halvimmillaan noin 700 paikallista rahaa). Tai sitten shoppailla ensi joulua ajatellen koristeita Vaipeten matkamuistomyymälöistä. Typerien selfieiden ottaminen on myös kivaa ajankulua....

Bora Bora Bloody Marys
Bloody Marysiin ei kannata lähteä hienommissa korkkareissaan eikä ruokalistan muutamasta annoksesta löydy gluteenittomia vaihtoehtoja, mutta drinkkien juomiseen paikka sopii erinomaisesti. Nyt varmasti ihmettelette, kuinka saarella voi yhdistää mopoilun ja juomisen... Kysyin sitä itsekin tarjoilijoilta ja he nauroivat kysyen "Näitkö saaren ympäri ajaessasi montakin poliisia?" ...

Bora Bora satama kaupunki


Celebrity Solstice tyynimeri risteily

Bora Bora risteily vaitape

Olen matkan jälkeen miettinyt, että menisinkö uudelleen... Toisaalta saari on nyt nähty mutta jos joskus erehdyn naimisiin ja häämatkalle, tämä voisi olla hyvä kohde romanttiselle lomalle yhdistettynä johonkin hieman elävämpään saareen. Kyllähän pikkusaarella elämää on, kun iso risteilylaiva sinne saapuu, bändikin oli satamassa olevan matkamuistomyymälän pihalla viihdyttämässä meitä noin 2500 risteilijää.

5 kommenttia:

 1. Voih! Bora Bora on mun unelma! Ei siellä tosiaan varmaan hirveän pitkäksi aikaa olisi muuta tekemistä kuin lillua meressä, mutta olisihan se kiva kokea joskus. Tosi harmi, että teille osui huono sää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bora Bora on aika monen bucket listalla, mutta oikeasti itse saarella ei juuri ole nähtävää tai tekemistä, ne parhaat jutut on siellä pinnan alla. Hääpareille tai sukelluksen harrastajille ihan kiva paikka, mutta todella kallis ja hankalan matkan päässä. Yksin en enää lähtisi, romanttiselle lomalle voisin mennä jos siihen yhdistäisi jonkun toisen saaren.

   Poista
 2. Poikkesimme maailmanympärimatkallamme Tahitilla ja Moorealla, jossa vietimme pari-kolme päivää. Mahdollisuus olisi ollut lähteä myös (lentäen) käymään Bora Boralla, mutta tulimme siihen tulokseen, että saari on (varmaan) ylihypetetty, ja retkikin sinne, jopa Tahitilta oli kallis, joten rentouduimme Moorealla ja kävimme jopa veneretkellä ja rantabarbequella. Ehkä jos vielä päätyisimme Tahitille voisimme Moorean vaihtoehtona käydä katsomassa vaikka Bora Borankin, mutta ensimmäisenä valintana meistä Moorea oli oikein hyvä vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli risteily aikana pysähdykset myös Tahitilla ja Moorealla, mutta jälkimmäisellä saarella olin laiska ja vietin päivän rannalla, kunnes sielläkin iski sadekuuro niskaan.

   Bora Bora on oikeasti kallis paikka, sinne joudutaan tuomaan lähes kaikki elintarvikkeet muualta, lennot Tahitilta maksaa ja hotellitkaan eivät ihan edullisia ole. Toi on kyllä sellainen kerran elämässä kohde ja eniten mua harmittaa se, että olisin siellä mielelläni päivän viettänyt snorklaten, mutta tällä kertaa kelit ei suosineet...

   Poista
 3. Oijoi, oon ihan epäuskoinen että Bora Boralla voisi sataa tai myrskytä... Mutta uskottavahan se on. Meillä Fidzin paratiisissakin satoi melkein koko viikon.
  Bora Bora on tosiaan kuulunut unelmiini jo pitkään, mutta en edes osaa sanoa miksi. Varmaankin juuri noiden perinteisten katalogikuvien ansiosta. Pinnan alainen maailma kiinnostaisi hurjasti myös. Ehkä joku päivä... :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...